23 Kasım 2009 Pazartesi

Teyzemin Peynirli Pidesi

Çocukluğumu hatırlatan teyzeciğimin leziz ev yapımı pidesinin tarifini vermek istiyorum size dostlarım.Rahmetli teyzem,İzmir Fuarı'na yada denize gideceksek bir gün önceden mutlaka bu pideyi yapardı.Yada kıstırık (teyzemin deyimiyle) yani ekmek arası köfte,biber,domates kızartması.Nur içinde yatsın,ruhu şad olsun.



Hamur malzemeleri;

4 su bardağı un
1 su bardağı ılık süt
40 gram yaş maya
1 adet yumurta
2 yemek kaşığı tereyağı
2 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
Tuz

İç malzemeler;

500 gram çökelek
4-5 adet orta boy domates
2 adet büyük boy kuru soğan
1/2 demet dereotu
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı kırmızı toz biber(Arzuya göre acı)


Hazırlanışı;

Ilık sütte mayayı eritin ve kabarana kadar bekleyin.Tereyağını eritin.Unu yoğurma kabına aktarın ortasını açın ve erittiğiniz tereyağını, yumurtayı,mayalı sütü ve tuzu ekleyip yoğurun.(Tuzu kullanacağınız çökeleğin tuz oranını dikkate alarak,damak zevkinize göre ayarlayınız.)Üzerini nemli bir bezle örtüp iyice kabarana kadar ılık bir ortamda bekletin.Hamurun üçte ikisini tepsinizin büyüklüğüne göre bir parmak kalınlığında merdane yardımıyla açın.Yağlanmış tepsiye elinizle açtığınız hamuru yayın.Çökeleği,kabuğu soyulup küp şeklinde doğranmış domatesleri,küçük kıyılmış soğanları, ince kıyılmış dereotunu,karabiberi bir kapta karıştırın.Hazırladığınız bu içi tepsideki hamurun üstüne yayın.Hamurdan geriye kalan parçayı yarım parmak kalınlığında açıp üstüne kapatın.Çiçek yağının içine kırmızı toz biberi ekleyip çatalla çırpın.Bir kaşıkla hamurun üstüne(hamurun bazı yerleri beyaz kalacak şekilde)akıtarak gezdirin.Önceden ısıtılmış fırında 150 derecede börek pişirir gibi pişirin.Soğuduktan sonra dilimleyerek servis yapın.
Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder