23 Kasım 2009 Pazartesi

Biberli Tuz (Kişnek)







Denizli ili Acıpayam ilçesinin yöresel baharatıdır.Her evde senede bir kere mutlaka yapılıyor.Çok miktarda yaptıkları için bir sene yetiyor ve ertesi yaz tekrar yapılıyor.Acıpayam'lılar biberli tuzu genelde kahvaltıda tüketiyorlar.Yufka ekmeğinin arasına sürdükleri tereyağı,yağlı tulum peyniri ovması,kuru peynir,çökelek yada lorun üstüne ekiyorlar.Dürdükleri yufkayı domates,biber,salatalık,zeytin ve çayla birlikte yiyorlar.Malzemelerden herhangi birini normal ekmek diliminin üstüne sürüp,üzerine biberli tuz ekerek yiyebilirsiniz.
Ben biberli tuzu bir de baharat olarak kullanıyorum.Çorbalara,haşlanmış yada ızgara tavuğa ,özellikle ızgarada kanata değişik bir tat katıyor.
Benim size vereceğim tarif Acıpayam ilçesi Yassıhöyük kasabasından çok sevdiğim bir ablamın azaltarak verdiği tarif.Umarım beğenirsiniz.Afiyet olsun.

Malzemeler:

50 gr Kendir Tohumu
100 gr Susam
100 gr Kurutulmuş Kavun Çekirdeği
200 gr Çiğ Nohut
200 gr Kaynatılmış Buğday
100 gr Ceviziçi
10 gr Kimyon
20 gr Kuru Nane
20 gr Kuru Kekik
100 gr Kuru Toz Biber(Arzuya göre acı)
200 gr Domates Kurusu
Yeterince Tuz

Yapılışı:

Kendir tohumunu,susamı,kavun çekirdeklerini,çiğ nohutu,kaynatılmış buğdayı ayrı ayrı kavurarak kurutuyoruz ,sonra hepsini bir kapta karıştırıyoruz.Bu malzemenin içine diğer malzemeleri de karıştırıp değirmende öğütüyoruz.Biberli tuzumuz kullanılmaya hazır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder