23 Kasım 2009 Pazartesi

Ekmek Dolması











Ekmek dolması Ege Bölgesi'nin,özellikle Ödemiş ve Tire'nin meşhur yemeğidir.Fırınlarda özellikle ekmek dolması yapmak için ekmekler satılır.Bu ekmekler yuvarlak olur.Ve alınan gün yapılmaz genellikle.Ekmek bayatlatılır,bir kaç gün sonra yapılır.


Malzemeler

1 adet orta boy yuvarlak ekmek
250 gr. kıyma
2 adet orta veya büyük baş soğan
3-4 yemek kaşığı tereyağı
1 demet maydanoz
1 yemek kaşığı biber salçası
tuz ,karabiber ,pul biber

Yapılışı

Önce ekmeğin üzerinden kapak şeklinde kesiyoruz.Ekmek biraz bayatlamış olursa içini daha rahat boşaltabiliriz. İç kısmını elimizle oyarak tamamen boşaltıyoruz.Çıkardığımız ekmek içini ufalayıp,bir kenarda bekletiyoruz.Diğer tarafta bir tencerede yağı eritiyoruz ve çok ince kıyılmış soğanları,tuz ilavesiyle sararıncaya kadar kavuruyoruz.Sonra üzerine kıymayı ilave edip,suyunu çekene kadar pişiriyoruz.Bu arada salçayı, pul ve karabiberi de içine ilave edip,en son çok ince kıyılmış maydanozunu da katıp,ocağın altını kapatıyoruz.
Daha önceden çıkardığımız ekmek içlerini de bu kıymalı harca karıştırıp,içini boşalttığımız ekmeğin içine iyice dolduruyoruz.Ekmeğin kapağını da üzerine kapatıp,eritilmiş tereyağıyla ekmeğin her tarafını yağlıyoruz. Büyükçe geniş bir tencerenin içine 7-8 su bardağı su koyup,tencerenin üzerine de bir süzgeci (tencerenin içine düşmeyip,tam üstünde kalacak büyüklükte olacak) yerleştirip,ekmeği üzerine oturtuyoruz.Buharlama yöntemiyle tahminen 30 ila 45 dakika arasında suyu çekene kadar pişiriyoruz.
Tencereye uygun süzgeç yoksa tencereye konulan su miktarını azaltıp tencerenin dibine 2 çatal koyup üstüne ekmeği oturturuz.Kıyma yerine kuşbaşı et kullanılabilir.Hatta evde haşlanmış nohutunuz varsa o da ilave edilebilir.
10 dakika dinlendirdikten sonra üçgen dilimlere bölerek servis yapıyoruz.Dilerseniz üzerine yoğurt ve biberli yağ ilave edebilirsiniz.
Afiyet olsun.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder