11 Kasım 2009 Çarşamba

Çingene Pilavı





Aslında pilav değil,bir tür salata.Biz bu salatayı Aydın'a özgü karacaotlu kuru peynir ile yaparız.
Çökelek,tulum suyu ile yoğrularak karacaotla birlikte tuluklara basılır.Aydın'da bu peynire Karpuzlu Peynir diyorlar.Aydın'lı olan rahmetli anneannemin anlattığına göre,pazarcıların öğle yemeği olurmuş bu salata.Pazarcılar önlerine yığdıkları ürünlerine alıcı beklerken vakit öğleye geldiğinde de yine sattıkları sebzelerle doyururlarmış karınlarını.Kimde ne varsa getirir,domates satan domatesinden,soğan satan soğanından,peynirci peynirinden...Karıştırılır hepsi koca bir kapta,ekmekler bölüşülür ve bu yemek hep birlikte yenirmiş.Pazara alış verişe gelen kadınlar da oradan görüp öğrenmişler.Pazardan döndüklerinde kolay bir yemek olarak bu salatayı yapmışlar.Her pazar dönüşü anneannem de yapardı.Nur içinde yatsın.


Sabah kahvaltısında,evde yemeğinizin olmadığı zamanlarda,canınız hafif bir şeyler yemek istediğinde yada ikindi çayının yanında kolayca hazırlayabileceğiniz bir tarif.

Tarif 1:

Malzemeler:

250 gr kuru peynir (Taze çökelek,lor yada tulum peyniri kırığı da olabilir.)
5 adet yeşil biber
3 adet orta boy domates
1 adet salatalık
Taze veya kuru soğan
Zeytin yağı
seviyorsanız çörek otu


Yapılışı:

Bir kaseye çökeleği koyup içine salatalığı,domatesi,biberi,taze veya kuru soğanı da doğrayarak ilave ediyoruz.Zeytin yağı ekliyoruz.Arzuya göre maydanoz,siyah zeytin,nane ilave edebilirsiniz.

Tarif 2:


250 gr kuru peynir (Taze çökelek,lor yada tulum peyniri kırığı da olabilir.)
3-4 adet taze soğan
Arzuya göre taze sarımsak
Dereotu
Zeytinyağı
Kırmızı pul biber
Siyah zeytin
Arzuya göre çörek otu.

Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder