7 Aralık 2010 Salı

Aşure

Malzemeler:

İç malzemesi:

2 kg buğday
1 su bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 kg toz şeker
200 gr haşlanmış kuru kayısı
50 gr haşlanmış kuş üzümü
1 adet dilimlenip haşlanmış elma
200 gr dilimlenip haşlanmış kuru incir
1 adet portakal kabuğu rendesi(Rendelediğimiz portakal kabuğunun kalan kısmını da dilimleyip haşlıyoruz.)
1 tutam zencefil
1 tutam tuz

Süslemek İçin Kullanılan Malzemeler

100 gr iç ceviz
100 gr kavrulmamış tuzsuz badem içi
100 gr kavrulmamış tuzsuz fındık içi
100 gr tuzsuz baklavalık şam fıstığı(dövülmüş)
50 gr hindistan cevizi
20 gr tarçın
100 gr kavrulmuş susam
2-3 adet övcelenmiş mayhoş nar
50 gr künar
50 gr karanfil
50 gr kuş üzümü

Yapılışı:

Buğdayı ayıklayıp,bir gece önceden sıcak su ile ıslatıyoruz.Ertesi gün büyük bir tencereye ıslattığımız suyu ile birlikte gerekirse sıcak su ilave ederek aktarıyoruz.Ocağa koyduğumuzda büyük bir tahta kaşığı tencerenin kenarından ortaya doğru yatay olarak koyuyoruz.Hiç karıştırmadan buğdayın pişmesini bekliyoruz.Karıştıracak olursak aşuremiz dibini tutar.(Bu Denizli'nin Babadağ ilçesinden öğrendiğimiz bir yöntemdir.Bu ilçemiz keşkek ve aşuresi ile meşhurdur.)

Buğdaylar pişip özleşince,kuru fasulye ve nohutu ilave ederek karıştırıyoruz.10 dakika sonra kayısı,incir,elma,portakal,kuş üzümünü ilave ediyoruz.

10 dakika sonra şekerini ilave ederek karıştırıyoruz.Bir tutam tuzu ilave ediyor ve karıştırıyoruz.Şekeri iyice eriyince ocağı kapatıyoruz.sıcak sıcak kaselere boşaltıp,süslüyoruz ve servise sunuyoruz.



Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder