
Malzemeler:
İç malzemesi:
2 kg buğday
1 su  bardağı haşlanmış kuru fasulye
1 su bardağı haşlanmış nohut
2 kg toz  şeker
200 gr haşlanmış kuru kayısı
50 gr haşlanmış kuş üzümü
1 adet  dilimlenip haşlanmış elma
200 gr dilimlenip haşlanmış kuru incir
1 adet  portakal kabuğu rendesi(Rendelediğimiz portakal kabuğunun kalan kısmını da  dilimleyip haşlıyoruz.)
1 tutam zencefil
1 tutam tuz
Süslemek  İçin Kullanılan Malzemeler
100 gr iç ceviz
100 gr kavrulmamış  tuzsuz badem içi
100 gr kavrulmamış tuzsuz fındık içi
100 gr tuzsuz  baklavalık şam fıstığı(dövülmüş)
50 gr hindistan cevizi
20 gr  tarçın
100 gr kavrulmuş susam
2-3 adet övcelenmiş mayhoş nar
50 gr  künar
50 gr karanfil
50 gr kuş üzümü

Yapılışı:
Buğdayı ayıklayıp,bir gece önceden sıcak su ile  ıslatıyoruz.Ertesi gün büyük bir tencereye ıslattığımız suyu ile birlikte  gerekirse sıcak su ilave ederek aktarıyoruz.Ocağa koyduğumuzda büyük bir tahta  kaşığı tencerenin kenarından ortaya doğru yatay olarak koyuyoruz.Hiç  karıştırmadan buğdayın pişmesini bekliyoruz.Karıştıracak olursak aşuremiz dibini  tutar.(Bu Denizli'nin Babadağ ilçesinden öğrendiğimiz bir yöntemdir.Bu ilçemiz  keşkek ve aşuresi ile meşhurdur.)

Buğdaylar pişip özleşince,kuru fasulye ve nohutu ilave ederek karıştırıyoruz.10  dakika sonra kayısı,incir,elma,portakal,kuş üzümünü ilave ediyoruz.

10 dakika sonra şekerini ilave ederek karıştırıyoruz.Bir tutam tuzu ilave ediyor ve karıştırıyoruz.Şekeri iyice eriyince ocağı  kapatıyoruz.sıcak sıcak kaselere boşaltıp,süslüyoruz ve servise sunuyoruz.


Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder